Raidieraksts Nr.15: Latvijai ir gana liels atjaunīgo energoresursu potenciāls

Latvijā ir pieejami vairāku veidu atjaunīgie resursi, ar kuru kombināciju var nodrošināt visu vajadzīgo elektrības un siltuma ražošanas jaudu gan tagad, gan nākotnē. Tā Latvijas Būvnieku asociācijas (LBA) 15.raidierakstā Celtnis 3D apstiprināja nozares eksperti.

Latvijas Biomasas asociācijas LATbio valdes priekšsēdētājs Didzis Palejs atklāja, ka vietējās šķeldas un granulu pieprasījums ir līdzsvarā ar eksporta apjomu, un ražotāji var palielināt piegādi atbilstīgi augošam pieprasījumam, jo “pārdot uz vietas ir izdevīgāk nekā organizēt transportēšanu ārpus valsts”.

Vēja enerģijas asociācijas vadītājs Toms Nāburgs skaidroja, ka ražotāji ir gatavi investēt vēja rotoru stacijās, jo Latvijā ir daudz atbilstīgu platību. Viņš piebilda, ka Baltijas kaimiņi igauņi un lietuvieši mūs jau apsteiguši un gatavi apgūt arī jūras šelfa zonu.

Elektrum energoefektivitātes projektu vadītājs Toms Lācis raksturoja mājsaimniecību klientu lielo interesi par Saules paneļu uzstādīšanu, piebilstot, ka bažas par nepietiekamu Sadales tīkla kapacitāti lokālās ražošanas izaugsmei ir risināmas, uzņēmumam arvien attīstot elektrības apgādes infrastruktūru.

Eksperti atzina, ka kopš Krievijas kara sākuma Ukrainā dabasgāzes lobijs, kas līdz šim dominēja politisko lēmumu pieņemšanā par Latvijas enerģētikas attīstību, stipri zaudējis ietekmi. Speciālisti teic – energo projektu attīstītāji negaida īpašu atbalstu no valsts, galvenais – lai politiķi u ierēdņi neraucētu.

Raidieraksts jeb podcast tapis sadarbībā ar kompāniju Rockwool. Moderatore – žurnāliste Antra Ērgle. Informatīvais atbalstītājs – portāls abc.lv.