Latgale priecē ar promenādēm, izglītības un sporta būvēm

Skates Gada labākā būve Latvijā 2020 žūrijas kārtējā izbraucienā 22.jūlijā apmeklēti vairāki skatei pieteiktie objekti Latgales reģionā – Ludzā, Rēzeknē un Daugavpilī. Pa ceļam žūrija novērtēja arī divus objektus Ikšķilē un Skrīveros.

Kā pirmais pašā rīta agrumā tika apskatīts jaunizbūvētais un labiekārtotais Ikšķiles pilsētas pilsētas centrālais laukums pie Ikšķiles vidusskolas, kā arī satiksmes rotācijas aplis Skolas un Birzes ielas krustojumā. Laukums izveidots agrākās pļavas vietā, saglabājot oriģinālo vietas reljefu, tāpat projekta gaitā, ievērojami palielinot laukuma apjomu, likvidēts gar skolas ēku ejošais Skolas ielas posms.

Laukumā ierīkoti soliņi, velonovietne, izgaismota strūklaka, apstādījumi u.c. labiekārtojuma elementi. Līdztekus rotācijas aplim izbūvēts arī atzars ērtai autotransporta piebraukšanai un īslaicīgai novietošanai pie skolas. Objekts gada labākās būves skatei pieteikts nominācijā Inženierbūve. Projektētājs SIA A Vide, galvenais būvuzņēmējs CBF SIA Binders, kopējās projekta izmaksas 2,9 miljoni eiro.

Nākamais objekts – nominācijā Publiskā jaunbūve. Ražošanas ēkas jaunbūve, pārbūve un atjaunošana pieteiktā jaunā šķeldas katlumāja Skrīveros. Jaunās konteinertipa katlumājas jauda ir viens megavats, un tā pilnībā aizvieto veco ar malku kurināmo katlumāju; vecās katlumājas skursteni un abus malkas apkures katlus tuvākā nākotnē plānots demontēt. Projektētājs SIA Būvdizains projekti, galvenais būvuzņēmējs SIA Steel Pro, kas veica arī jauno iekārtu projektēšanu, izgatavošanu un montāžu. Projekta izmaksas – ap 600 tūkstošiem eiro.

Foto: Skates Gada labākā būve Latvijā 2020 žūrija vērtē pieteiktās būves Zemgalē

Rēzeknē žūrijai bija jānovērtē nominācijā Publiskā jaunbūve pieteiktā Olimpiskais centra Rēzekne ēka kuras būvdarbu izmaksas sasniedza 18,6 miljonus eiro, padarot to par vienu no finansiāli vērienīgākajiem pēdējā laikā realizētajiem projektiem pilsētā. Olimpiskā centra ēkā jeb arēnā izvietota multifunkcionālā sporta zāle, kā arī ledus halle, ko papildina arī arī trenažieru zāle, aerobikas zāle, ģērbtuves u.c. centra funkcionēšanai nepieciešamas telpas. Īpašu žūrijas interesi raisīja arēnas tehniskās telpas ar tehnoloģisko aprīkojumu – ledus un gaisa dzesēšanas iekārtām, gaisa apmaiņas sistēmu u.c.

Arēnas projektētājs bija SIA REM PRO, galvenais būvuzņēmējs SIA Arčers.

Nākamā apmeklētā būve – Ludzas pilsētas ģimnāzijas peldbaseins, kas gada labākās būves skatē arī startē nominācijā Publiskā jaunbūve. Arī šo objektu projektējis SIA REM PRO, bet galvenas būvuzņēmējs bija SIA Arčers. Objekta izmaksas – 2,8 miljoni eiro. Baseina ēkas karkasa būvniecībā izmantotas iespaidīgas līmētās koka konstrukcijas, kuras speciāli šim objektam izgatavoja Lietuvas uzņēmums Jūrės medis.

Nominācijā Pārbūve skatei pieteikta Latvijas Nacionālā Arhīva ēka, kas atrodas Daugavpils cietokšņa  teritorijā. Projekta autors Jānis Rapša, galvenais būvuzņēmējs SIA Builder Industry. Kopējās izmaksas – 1,7 miljoni eiro bez PVN. Ēka ir celta 1970.gadā no silikātķieģeļiem, un pārbūves galvenais uzdevums bija paaugstināt tās energoefektivitāti. Ir nosiltināti pamati, jumts un daļēji arī ārsienas, sakārtota fasāde gan ēkas ārējā perimetrā, gan no iekšpagalma puses, izbūvēti jauni logi samazinātā izmērā un apjomā, ierīkotas jaunas durvis, kā arī atjaunota ventilācijas un apkures sistēma.

Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas Saules skola apbūves komplekss Daugavpilī gada labākās būves skaitei pieteikts nominācijā Publiskā jaunbūve. Kompleksa projektētājs ir SIA Mark Arhitekti, galvenais būvuzņēmējs SIA Lagron. Projekta izmaksas – 5,7 miljoni eiro. Skolas kompleksu veido jauns mācību un koplietošanas telpu korpuss Saules ielā 6 un pārbūvēta ēka Saules ielā 2, kurā izvietota mākslas skola. Abas ēkas savienotas ar stiklotu galeriju otrā stāva līmenī. Tāpat kompleksā ietilpst vēsturiskā skolas ēka Saules ielā 8, kas ir savienota ar jaunbūvi. Objekta vizītkarte ir pret Daugavas ielu vērstā jaunbūves fasāde, ko veido uz autonoma metāla karkasa nostiprināti keramikas paneļi un krāsainas vitrāžas, savukārt pret iekšpagalmu vērstā jaunbūves fasāde veidota no stiklotām konstrukcijām. Kā viens  no nākamajiem posmiem Saules skolas kompleksa turpmākajā attīstībā plānota vēsturiskās ēkas Muzeja ielā 3 pārbūve dienesta viesnīcas vajadzībām.

Ar nelielu pastaigu pa Daugavpils centru žūrijas eksperti iemēģināja pārbūvēto Rīgas ielu posmā no Cietokšņa ielas līdz Ģimnāzijas ielai. Objekts skatei pieteikts nominācijā Inženierbūve. Projektētājs SIA SKA Projekts, galvenais būvuzņēmējs SIA Labiekārtošana D. Pārbūvētā posma garums ir 200 metru, izmaksas 578, 5 tūkstoši eiro. Agrākā divvirzienu satiksmes kustības iela pārbūves rezultātā ir tapusi par vienvirziena ielu, un puse no agrākās brauktuves tagad ir bruģēta un atvēlēta gājējiem un apstādījumiem.

Bruģu ielas pārbūve posmā no 18. novembra ielas līdz Ūdensvada ielai un Dzirnavu ielas pārbūve posmā no Vidus ielas līdz Bruģu ielai Gajoka rūpnieciskajā zonā skatei pieteikta nominācijā Ainava. Projekta gaitā Daugavpilī agrākās krūmājiem aizaugušās un cilvēku puspamestās takas vietā ir tapusi labiekārtota, omulīga gājēju un velobraucēju promenāde 1,2 km garumā ar soliņiem, trenažieriem un apgaismojumu. Segumam izmantots gan betona, gan kaltā granīta bruģakmens. Promenāde savieno divus pilsētas rajonus – centru un Ruģeļus –, kas nu viens otra iedzīvotājiem ir pieejami daudz ātrāk un ērtāk nekā līdz šim.

Smiltenes ielas divlīmeņu pārvada ar pievadiem būvniecība līdz Smilšu un Kauņas ielu krustojumam pērnā gada labākās būves skatē startē nominācijā Inženierbūve. Pārvads savieno divus Daugavpils pilsētas mikrorajonus un samazina satiksmes noslodzi, ko šai pilsētas daļā rada dzelzceļa pārbrauktuves. Perspektīvā autotransporta estakādi plānots pagarināt līdz Kandavas ielai, taču šā projekta realizācija ir saistāma ar dzelzceļa elektrifikācijas nākotnes plāniem. Projektētājs SIA BRD projekts, galvenie būvuzņēmēji SIA Tilts un AS Kauno Tiltai veidotā piegādātāju apvienība T un KT (pārvada būvniecība) un CBF SIA Binders (pievadu būvniecība un pārvada jaunbūves teritorijā esošo ielu un maģistrālo tīklu rekonstrukcija). Projekta izmaksas – 13,34 miljoni eiro.

Jaunā tramvaja līnija posmā 18.novembra iela–Stropu ciems ir salīdzinoši neliela, bet nozīmīga Daugavpils infrastruktūras būve, skatei pieteikta nominācijā Inženierbūve. Jaunās līnijas galapunkts izvietots tieši pie Daugavpils reģionālās slimnīcas, kā arī pie Stropu ezera, kas ir daugavpiliešu aktīvi apmeklēti galamērķi, līdz kuriem nokļūt līdz šim ērti bija tikai autobraucējiem. Projektētājs SIA REM PRO, galvenais būvuzņēmējs CBF SIA Binders. Būvniecības izmaksas 564 tūkstoši eiro. Kopējais sliežu ceļa trases garums ir 2270 metru. Eiropeisks un Latvijā vēl maz izmantots risinājums ir sliežu ceļa ierīkošana apzaļumotā joslā, ko par pievilcīgu esam atzina arī žūrija.

Jauno Stropu promenāde ar gājēju un velobraucēju celiņu un labiekārtotā pludmales zona pie Stropu ezera bija pēdējais 22.jūlija žūrijas izbraukumā apmeklētais objekts. Gada labākās būves skatei objekts pieteikts nominācijā Ainava, projektētājs SIA Arhis, galvenais būvuzņēmējs SIA Latgales ceļdaris. Promenādes kopgarums ir 2,8 kilometri, būvniecības izmaksas 1,37 miljoni eiro. Tālākas nākotnes pašvaldības plānos ietilpst promenādes izbūve apkārt visam Stropu ezeram, kas ir viena no iecienītākajām daugavpiliešu atpūtas vietām.

Teksts un foto: Uldis Andersons

Skates Gada labākā būve Latvijā 2020 žūrija vērtē pieteiktās būves Latgalē

 

Skates Gada labākā būve Latvijā 2020 titulsponsors – kompānija Tikkurila, nomināciju sponsori – Vivacolor, Saint-Gobain, S.B.C., Bauroc, Mitek Baltic, MAPEI, EJOT, PERI, InfoEra Latvija un informatīvie atbalstītāji: žurnāls Būvinženieris, LETA, TVNET, Nozare.lv, City24, building.lv, būvlaukums.lv, abc.lv, buvbaze.lv.