Žūrija novērtē labiekārtotas skolas, ielas, ceļus un atpūtas vietas

Skates Gada labākā būve Latvijā 2020 žūrija 15.jūlijā apskatīja objektus Siguldā, Carnikavā, Ropažos un Ādažos. Par iespaidiem stāsta žūrijas vadītājs Normunds Grinbergs, Latvijas Būvnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs.

Rīta pusē novērtēts šosejas A2 atjaunotais posms pie Sēnītes – viens no lielākajiem un dzīvākajiem valsts autoceļiem. Pēc projekta vadītāja stāstītā, sarežģītākais uzdevums bijis būvdarbus saplānot secīgi un vienlaikus visā remontējamā posma garumā, jo te ir vairāki viadukti, caurtekas, nobrauktuves, turklāt ļoti aktīva satiksme. Tas izdevies, par ko būvniekiem bijis lielākais gandarījums. Arī kvalitāte ir ļoti laba, vien ar dažiem sīkiem aizrādījumiem no pasūtītājas VAS Latvijas valsts ceļi puses.

Siguldas ģimnāziju skates žūrija apmeklē trešo gadu. Skolas atjaunošana sākta ar jaunas daļas piebūvi, otrais posms bija jauns baseins un sporta centrs. Šogad pabeigta vecās ēkas rekonstrukcija, un skolai ir pilnīgi jauns veidols. Padomjlaika būve atjaunota, un piebūvētās daļas pārvērš to par mūsdienīgu izglītības iestādi. Iespaids, ka skola ir būvēta no jauna, arī viss aprīkojums ir jauns. Radīta izcila vide jaunajai paaudzei.

Siguldas Jaunā pils vērtētājiem arī ir zināms objekts – iepriekš te apskatītas atjaunotas koka būves teritorijā. Šogad atjaunotajā pils ēkā sarežģītākais uzdevums bijuši pārsegumi, jo vēsturiski tā daļēji veidota ar vecās pils būvmateriāliem. Restaurācijas gaitā konstatēts, ka pārsegumi vairs nebija nestspējīgi, jo vietām koks stipri novecojis. Tos nācās pastiprināt ar metālu un betonu. Saglabāta un restaurēta agrākā apdare – griesti pēc vēsturiskajiem attēliem un dekori. Ēkas ārpuse arī atjaunota, lai kalpotu vēl 100 gadus.

Ropažos Centra iela un Zaļās ielas posms ir viens no pirmajiem projektiem novadā, kur iela atjaunota ar visām komunikācijām, apgaismojumu, ietvēm, drošības labiekārtojumu u.c. Nākamgad iecerēts turpināt līdzīgus projektus. Te izmantots krāsains bruģis, veidojot pievilcīgu rakstu.

Laimas saldumu ražotne Ādažos tapusi vietā, kur agrāk bija pļava, un blakus būvē 3–4 reizes lielāku cehu. Tas ir labs paraugs, kur būvnieki augstā līmenī izpildījuši mūsdienu pārtikas ražotnes sanitārās un drošības normas gan apdarē, gan iekārtās. Objekts aprakstīts žurnāla Būvinženieris izdevumā Nr.73 2020.gada aprīlī.

Carnikavā apskatīts aizsargdambis, pamatskola un Mežgarciema infrastruktūra. Grinbergs uzsver – priecē, kā novadā sakārtota ārtelpa un infrastruktūra, ilgtermiņā veidojot sakārtotu vidi cilvēkiem. Aizsargdambis sakārtots, uz tā ierīkots gājēju celiņš, ar pērn uzbūvēto tiltiņu savienojot Gauju, Vecgauju un atteku. Veidojas sakārtota vide cilvēku atpūtai dabā gan vasarā, gan ziemā.

Moduļu ēka Carnikavas pamatskolā žūriju ļoti patīkami pārsteigusi. Te apvienotas vairākas funkcijas, kas būvei jāpilda pamatskolas pārbūves laikā. Tā kā novadā plāno aprūpes nama atvēršanu, moduļu ēku pēc skolēnu pārcelšanās uz atjaunoto pamatskolu pārveidos pansionāta vajadzībām. Moduļu būve ir plaša, veidota pēc konteineru karkasa principa ar ērtu iekšējo pagalmu, apšūta ar speciālu apdari, panākot nelielas izmaksas un tīkamu vidi.

Mežgarciemā pēc padomu armijas bija palikusi degradēta vide, kur tagad sakārtoti ceļi, ierīkota infrastruktūra uzņēmējdarbībai – ūdens, kanalizācija, gāze, elektrība, sakari. Sakārtotajā meža ciemā varēs strādāt uzņēmumi.

Šonedēļ skates ekspertus gaida garāki braucieni uz Vidzemi un Latgali.

 

Skates Gada labākā būve Latvijā 2020 žūrija vērtē pieteiktās būves Pierīgā

 

Skates Gada labākā būve Latvijā 2020 titulsponsors – kompānija Tikkurila, nomināciju sponsori – Vivacolor, Saint-Gobain, S.B.C., Bauroc, Mitek Baltic, MAPEI, EJOT, PERI, InfoEra Latvija un informatīvie atbalstītāji: žurnāls Būvinženieris, LETA, TVNET, Nozare.lv, City24, building.lv, būvlaukums.lv, abc.lv, buvbaze.lv.